Sari la conținut

De ce sa aveti buburuze in gradina

  • de

Zilele trecute, am reusit sa surprind si sa fotografiez un spectacol din natura, care m-a impresionat, legat de modul in care buburuza a avut un rol deosebit in devorarea afidelor din gradina mea. M-am gandit ca acest articol este binevenit, mai ales ca multi inca nu stiu de beneficiile acestei insecte in gradina, care a fost populata artificial in America de Nord pentru controlul biologic al invaziilor de insecte daunatoare, iar unii comercianti le vand cu preturi greu de crezut pentru noi. De exemplu, in Marea Britanie, pe magazinul online www.organiccatalogue.com se vand 100 de larve de buburuza la pretul de 19,95 lire sau 25 de buburuze adulte la pretul de 17,95 lire. Din pacate, am cunosc chiar eu persoane care din lipsa de informare, le-au considerat daunatori in gradina, aplicand tratamente cu insecticide pentru combaterea lor.

Buburuza sau gargarita, cum mai este cunoscuta la noi, o regasim sub diferite denumiri populare, englezii ii spun „pasarea doamnei”, ungurii „gandacelul lui Catiusa”,  rusii „vaca domnului”, nemtii „gandacul fericirii”.

Ea isi face prezenta in gradina acolo unde exista o sursa de hrana din abundenta, constituita in special din afide, dar consuma la fel de bine insecte cu dimensiuni mai mici ca ea cum ar fi acarieni, paianjeni, musculite de sera, paduchi testosi. Primavara, imediat dupa ce zapada se topeste si incepe sa se incalzeasca, buburuza incepe sa se hraneasca cu diferite oua de insecte.

Acum vreo 2 saptamani, cand temperaturile de afara au crescut pana la 30 de grade Celsius, afidele au inceput sa-si faca prezenta in numar tot mai mare in gradina, atacand pomi fructiferi (cires, mar, par), arbusti fructiferi (coacaz, agres), dar mai ales iasomia (jasminum), varfurile lastarilor tineri cu frunze sau inflorescente s-au rasucit iar unele frunze cu afide chiar au inceput sa-si schimbe culoarea. 

Ce mi s-a parut spectaculos, ca buburuza, dupa ce se imperecheaza, isi depune ouale de culoare galbena exact pe acei lastari populati cu coloniile de afide, ce vor constitui sursa de hrana pentru generatia urmatoare. O buburuza poate sa depuna pana la 700 de oua, in grupuri de cateva zeci, de obicei acestea le depun pe partea inferioara a frunzelor, iar dupa o saptamana apar primele larve ce seamana cu un mic aligator cu 6 picioare. Larva naparleste de 4 ori, iar dupa 3 saptamani se transforma in pupa. La o saptamana din acestea ies buburuzele.

O buburuza poate consuma pana la 60-70 de afide intr-o zi, iar pe toata durata vietii, de un an (ciclul vietii se termina dupa depunerea oualor),  pana la 4000 de afide. In stadiul de larva se hraneste cu 600 pana la 900 de afide.

Pasarile sau alti pradatori nu o prefera, deoarece cand este amenintata, buburuza improasca de la incheieturi un lichid galben, urat mirositor cu un gust ingrozitor.

In lume exista aproximativ 5000 de specii de buburuze ce se diferentiaza printr-o varietate de combinatii de culori, unele sunt portocalii, galbene cu puncte negre, negre cu puncte rosii, unele fara puncte, iar unele au dungi sau patratele asemanatoare cu tabla de sah.

Mulcirea straturilor din gradina poate oferi un bun adapost peste iarna a buburuzelor. De asemenea, nu aprindeti resturile vegetale rezultate la sfarsitul sezonului de recoltare, le puneti in lada de compost unde pot sa hiberneze in timpul iernii. Din pacate, tratamentele chimice cu insecticide pentru diferite boli si daunatori, distrug sau alunga aceste minunate insecte dintr-o gradina. 

Gradina mea este populata cu buburuze peste tot, straturile mulcite peste iarna si lipsa tratamentelor chimice, mai ales atunci cand pomii si plantele au fost invadate de afide, au facut ca aceasta insecta minunata sa se inmulteasca si sa fie omniprezenta, in straturile cu legume, pe arbusti, pomi etc.

Buburuze - imperechere Buburuze - imperechere Frunze de cires atacate de afide - buburuzele colonizeaza zona, unde isi vor depune ouale

Depunere oua buburuza Depunere oua buburuzaOua de buburuza depuse in colonia de afide pe lastari de iasomie cu inflorescenteLarve mici de buburuza abia iesite din ouLarva de buburuza, asemanatoare cu un mic aligator cu 6 picioareLarva de buburuzaPupe de buburuzaBuburuza devoreaza afidele de pe lastarii de iasomie cu inflorescente Lastarii de iasomie curatati de afide, infloresc si incep sa se dezvolteLastarul de cires incepe sa se dezvolte dupa ce afidele au fost eliminate de buburuze si larve

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *