Cum am construit primul solar

La sfârșitul lunii aprilie 2017, în grădina de la țară, am construit primul solar profesional de la Sere Transilvania, din profile oțel galvanizat, cu lățimea de 8 m și lungimea 40 m.  Solarul are înălțimea la coamă de 3,30m, la tiranți 2,35 m, iar distanța dintre arce 2 m. Folia este triplustratificată de 200 microni. Pentru o bună aerisire, mai ales pe timp de vară, solarul are porți duble batante pe frontoane și deschidere manuală laterală prin roluire, pe ambele laturi.

Prețul cerut de o firmă specializată pentru montaj era de 4-7 euro pe mp (în funcție de complexitatea solarului) și l-am considerat mult prea ridicat, astfel, cu ajutorul ghidului de montaj și uneori consultanță telefonică, pe care ne-au oferit-o gratuit cei de la Sere Transilvania, eu cu fiul meu am reușit în 2 săptămâni să-l finalizăm.

Am început cu săparea fundațiilor de 0,5m x 0,5m x 0,5m, în care am fixat în beton profilele de ancorare a arcelor. După întărirea betonului, s-au montat arcele din 2 în 2 m cu profilele de legătură pe coamă, lateral și contravântuirile la capetele solarului, pentru întărirea structurii solarului.

Deoarece solarul are deschidere laterală prin roluire, s-a început montarea foliei cu o „fustă” la baza solarului, cu înălțimea de 0,5 m. Folia s-a îngropat 30 cm pe tot conturul solarului.  Montarea foliei, cea mai importantă etapă, s-a realizat într-o după-masă, cu ajutorul a 6 persoane.

Recomand să se evite montarea foliei pe vreme nefavorabilă, mai ales vânt sau ploaie și atenție la montarea corectă a feței foliei pe exterior și interior. Folia este tratată cu un strat exterior anti-praf, rezistență UV și strat interior anti-condens.

Folia s-a fixat de structură pe profile de aluminiu cu profile PVC (mamă-tată), iar pe frontoane și uși cu coliere metalice.

Pentru a profita la maxim de lumina soarelui, am montat solarul pe direcția N-S.

Asigurarea necesarului de apă la plantele din solar l-am realizat cu un sistem de irigare prin picurare, alimentat din 2 bazine de 1000 l fiecare, cu o pompă submersibilă de 0,5 bar.

Fiind primul solar, anul acesta testez mai multe plante și soiuri, cum sunt roșiile (peste 30 de soiuri), vinete, ardei, castraveți, cartofi dulci, pepeni, alune de pământ. Nu folosesc hibrizi cu producții ridicate, doar soiuri heirloom, tradiționale, cultivate în sistem 100% ecologic. Folosesc numai gunoi și compost, straturile le mulcesc pentru a reduce evaporarea apei din sol, a preveni creşterea buruienilor, obținând în timp un sol cu o structură ușoară, bogat în substanțe nutritive. Îmi doresc să produc în primul rând produse cu gust și sănătoase.

Plantele din solar sunt viguroase, se dezvoltă foarte bine, cresc de la o zi la alta văzând cu ochii. Roșiile, ardeii, vinetele din solar, deși  le-am plantat cu 3 săptămâni mai târziu decât cele de afară, le-au depășit cu mult.

Pentru creșterea rezistenței, până acum am folosit un îngrășământ foliar din extract de alge și macerat de urzică.

Săparea fundațiilor pentru ancorarea arcelor

Săparea fundațiilor pentru ancorarea arcelor din 2 în 2 m Profilul de ancorare se prinde in beton. Pentru precizie se montează provizoriu distanțieri din 2 în 2 m. Profile arc pregătite pentru asamblare Arcele asamblate, gata de montat în profilele de ancorare fixate în betonDupă fixarea profilului de ancorare, am turnat acești cuzineți până la gulerul de îmbinare cu arcul, pentru evitarea contactului cu solul a profilului Structura solarului este ridicată. Se montează pe arcul frontonului profilele de aluminiu. Se sapă șanțuri de 30 cm x 30 cm pentru îngroparea foliei Se începe montarea foliei cu "fusta" și capetele solarului Solarul pregătit pentru montarea foliei finale Solarul este finalizat, mai puțin frontoanele, dar terenul poate fi pregătit pentru plantare. S-au împrăștiat 2 remorci de gunoi. Urmează frezarea. După frezare, în sfârșit se plantează răsadurile Plantarea răsadurilor de roșii Solarul este finalizat, mai puțin ușile duble batante. Avem și sistem de udare prin picurare. Se lucrează la palisarea roșiilor.Plantele se dezvoltă rapidSolar 8 m x 40 m

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *