7 martie 2018

Ferma Gardenbio

După ce am am realizat prima grădină în care ne-am cultivat propriile legume 100 % ecologice, pentru familie, de la un an la altul am prins gustul pentru această pasiune, dorinţa de a testa mai multe plante, varietăţi noi de legume, au fost provocările care ne-au condus în drumul spre realizarea grădinii de la ţară. Aici, în 2016, am făcut primele straturi, în care am experimentat plante noi cum ar fi topinambur, amarantocacartofi dulci, quinoa, anghinare, sparanghel etc.

« 1 de 3 »

Inspiraţi de celebrul citat „Mai puţin înseamnă mai mult” şi în special de Perrine şi Charles Herve-Gruyer, fondatorii celei mai renumite ferme ecologice din lume, Bec Hellouin din Normandia, care în 2003 din avocat şi navigator au lăsat viaţa agitată din oraş pentru a se bucura de soare, ploaie şi a-şi cultiva hrana sănătoasă cu propriile mâini, ne-am hotârât să transformăm pasiunea noastră într-o mică afacere de familie. Astfel, eu, soţia, fiul şi bunica ne-am alăturat în drumul spre această nouă aventură şi am pus bazele fermei ecologice Gardenbio, la început pe o suprafaţă de 4000 mp, cu posibilitatea de extindere în viitor.

Primii paşi concreţi pentru mica fermă ecologică i-am făcut în 2017. Am început prin împărţirea lotului de teren de 40 de ari în asolamente (pentru aplicarea rotaţiei culturii), construcţia primului solar, de la Sere Transilvania, cu dimensiunile 8 m x 40 m şi pregătirea solului pentru cultivare ecologică superintensivă, în sezonul următor. Terenul pe care am început încă din 2016 să grădinărim l-am îmbunătăţit deja cu compost, pământ din pădure şi mulciri repetate. Ne-am propus însă să realizăm compost pentru toată suprafața, din iarba ce o tăiem de pe pajiști (2-3 hectare), tocătură de crengi, resturi vegetale din grădină și gunoi de bovine, utilizat în special pentru accelerarea procesului de compostare. Toată materia primă necesară obținerii compostului este netratată chimic și adusă din zone ferite de sursele de poluare.

De asemenea, pe unele straturi am semănat îngrășăminte verzi (trifoi, lucernă, faceliamuștar) care fixează pe cale biologică azotul în sol, fiind culturi premergătoare legumelor ce urmează să le cultivăm în sezonul următor. Am creat habitate pentru atragerea unei biodiversități cât mai mari, a polenizatorilor, insectelor, păsărilor, iar cele 5 familii de albine care ne însuflețesc grădina vor asigura pe lângă produsele apicole (miere, polen etc) și producții sporite, mai sănătoase, prin realizarea polenizării.

Dintre florile benefice care acompaniază legumele din grădina noastră, se regăsesc cosmos, limba mielului, crăițe, condurași, gălbenele, echinaceea, cărciumărese etc.

În 2017 am început primele livrări de legume la domiciliu în Baia Mare.

« 1 de 2 »

 

În 2018 putem spune că am pus bazele Fermei Gardenbio, experienţa acumulată şi cunoştinţele dobândite la cursurile The Market Gardener’s Masterclass – Canada, ne-au ajutat să aplicăm tehnici noi de grădinărit, să implementăm un sistem agricol ecologic care se concentrează pe obținerea de randamente maxime pe o suprafață minimă de teren, în același timp crescând biodiversitatea și susținând fertilitatea solului.

« 1 de 2 »