Sari la conținut

Tuberculi de oca

Ultimele achiziții de la începutul verii trecute pentru întregirea colecției din grădini, au fost  6 plante de yacon, 6 de oca și câte 6 de cartofi dulci soiurile Murasaki, Burgundy și Bonita. Aceste plante se cultivă mai rar pe la noi, deși sunt foarte cunoscute și cultivate în alte țări, pentru calitățile nutriționale excelente, cu conținuturi mari de vitamine, minerale și antioxidanți.

Primele răsaduri de oca care urmează să fie plantate în grădină

Plantele de yacon și de oca, după ce le-am plantat în strat, au devenit o ispită pentru grauri, care deși mi le-au devorat, am reușit să mai salvez dintre ele, astfel încât mi-am asigurat măcar tuberculii de sămânță pentru acest sezon. Din cele 6 plăntuțe de oca am salvat doar una, cea pe care am plantat-o în seră, celelalte din straturile de afară au fost ospățul dintr-o zi al graurilor.

Oca (oxalis tuberosa) s-a cultivat prima dată cu mii de ani în urmă în America de Sud, în zona munților Anzi, de către incași, fiind una dintre legumele de bază în dieta acestora. Și în prezent constituie alimentul de bază în țări cum ar fi Peru sau Bolivia, iar din 1800 a fost cultivată și în Noua Zeelandă, unde a devenit foarte repede o plantă populară și este denumită yam.

În Europa oca a fost introdusă abia la începutul secolului XIX, ca variantă alternativă la culturile de cartofi, datorită rezistenței la boli și dăunători. Aici, deși la început a fost o legumă mai puțin cunoscută, în prezent, datorită faptului că mai multe studii de cercetare confirmă beneficiile pentru sănătate ale acestui superaliment, devine tot mai populară în rândul consumatorilor occidentali.

Tuberculii conțin peste 70% apă , sunt bogați în flavonoizi, carbohidrați , calciu, potasiu, fier, zinc și vitaminele B, C. Au un conținut mare de pigmenți naturali cu efect antioxidant, precum carotenoidele și antocianinele, care se regăsesc în varietățile de culori de la alb, galben, mov, roșu, portocaliu etc.  De asemenea, față de cartof, conține semnificativ mai puține calorii și mai multe proteine.

Se consumă toate părțile plantei, atât frunzele cu gust asemănător cu al măcrișului, dar mai ales tuberculii. Aceștia au pulpa tare, suculentă, coaja subțire, lucioasă, cu aspect cerat și se curăță cu ușurință. Gustul este ușor picant de lămâie, iar în urma fierberii își pierde culoarea cojii și aroma de lămâie, primind un gust de nucă.  Tuberculii conțin oxalați, ceea ce le conferă un gust astringent, ușor acrișor, dar după două-trei săptămâni de expunere la soare, acesta dispare și se îndulcesc, datorită transformării amidonului în inulină. În Mexic, tuberculii sunt consumați cruzi, cu suc de lămâie, sare și ardei iute.

Planta se cultivă ușor, atinge înălțimi reduse de 50 cm, dar se întinde pe orizontală până la 80-100 de cm. Tuberculii în diferite culori au un diametru de la 3 cm și până la dimensiuni mai mari de 10 chiar 15 cm, dacă au o perioadă lungă de vegetație. De aceea se recomandă cultivarea timpurie în răsaduri în spații acoperite (sere, solarii). Având în vedere că eu am plantat tuberculii doar la începutul lunii iunie și i-am recoltat în decembrie, fiind o perioadă scurtă de vegetație pentru cultura de oca, aceștia nu s-au dezvoltat suficient, atingând dimensiuni de maxim 7-8 cm. Anul acesta din tuberculii de sămânță voi face răsaduri în luna februarie și îi voi scoate afară la sfârșitul lunii aprilie, început de mai, când nu mai există riscul de îngheț. Deși tuberculii pot rezista în pământ până la temperaturi de – 30°C, partea aeriană a plantei moare la temperaturi sub 0°C.

Oca se dezvoltă chiar și în soluri sărace, dar administrarea de compost va ajuta la o dezvoltare mai viguroasă a plantei. Solul trebuie să fie bine drenat, iar peste vară în zilele cu temperaturi ridicate și la începutul lunii septembrie când încep să se dezvolte tuberculii, are nevoie de apă, mulcirea straturilor peste vară ajută foarte mult la păstrarea umidității. Preferă climate mai răcoroase, iar în zonele unde verile sunt caniculare, tuberculii se dezvoltă în lunile de primăvară și de toamnă, aceștia au nevoie de zile scurte și răcoroase. Așa cum am mai spus, plantarea timpurie în răsad constituie un mare avantaj pentru a obține tuberculi de dimensiuni mai mari. Peste iarnă se păstrează la fel ca și cartoful, preferă încăperi întunecoase, răcoroase și uscate.

Se cultivă zeci de varietăți de oca, printre acestea sunt Red Eyes, New Zealand Red, Frank’s White, Heirloom Pink, Bicolour, Raspberry Ripple, Occidental Gems, Dylan Keatings, Sesam Orange etc.

Planta de oca din seră de la care am recoltat primii tuberculi în luna ianuarie Primii tuberculi de oca Tuberculi de oca

7 comentarii la „Tuberculi de oca”

 1. La multi ani!
  Bine a-ti revenit! Tot asteptam sa adaugati un articol nou si interesant.
  Daca se poate, puteti completa in articole si cateva date despre varsta rasadurilor la plantare, cand le-ati pus in straturi etc ( Ar fi foarte folositoare si pentru noi, gradinarii mai mici, „de weekend”).
  Va doresc un An Nou mai bun, cu cat mai multe realizari.

  1. La multi ani !
   Bine v-am regăsit :). În ultima perioadă nu am mai scris articole deoarece am lucrat la o nouă temă a blogului, cea dinainte era depășită și nu mai era compatibilă cu noile versiuni de la WordPress. Sper de acum încolo să incep sa mai postez noi articole. Voi ține cont de sugestiile dvs. in articolele viitoare.
   Numai bine va doresc.

 2. Buna ziua,

  Referitor la cartofii dulci pe care ii mentionati in articol, as putea sa achizitionez cativa de la dvs in luna februarie sau chiar mai curand, pentru a obtine acei lastari de care vorbeati intr-un articol precedent? 🙂 Sau daca nu aveti de vanzare, imi puteti recomada cateva variate de unde as putea sa achizitionez 3, 4 cartofi pentru a produce cativa lastari pe care sa ii plantez in acest an? 🙂 Multumesc anticipalt! 🙂

  1. Va referiti la cartofii dulci sau la oca ? Comentariul este la articolul despre oca !? Oricum, anul acesta tuberculi de oca am doar dintr-o tufa, dar 2-3 buc v-as putea trimite, am vreo 10-15 buc de toti. Cartofii dulci, la fel am doar cateva bucati , am avut si eu doar 6 buc. lastari din fiecare varietate, dar sper ca până în toamna sa-i inmultesc si sa am si de dat. Puteti incerca de pe organiccatalog.com, daca aveti un prieten in Anglia la care sa-i livreze si el sa vi trimita, asa cum am procedat si eu in urma cu un an – in Romania livreaza doar seminte nu si plante vii, cum sunt rasadurile.

 3. Mi se pare foarte interesant articolul dumneavoastra. As dori sa achizitionez si eu cativa sa vad cum s-ar dezvolta in zona mea . Ati reusit sa ii inmultiti ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *