7 martie 2018

Istoric ferma Gardenbio

2014

În 2014 am realizat prima grădină cu legume ecologice pentru familie. Cunoștințele noastre în tainele grădinăritului erau înainte aproape zero, însă dorinţa de a consuma o hrană sănătoasă fără chimicale ne-a determinat să învăţăm de la un an la altul şi să acumulăm cunoştinţe, experienţe . Efortul a meritat din plin, pe o suprafaţa de aproximativ 100 mp am produs legume suficiente pentru noi şi am redescoperit gustul adevărat al legumelor  de altădată.

Ţinând cont că terenul nu ne-a  oferit cel mai bun sol pentru realizarea unei grădini, iar spaţiul nu era tocmai suficient pentru ce doream să ne cultivăm, cea mai bună variantă pe care am găsit-o au fost raised bed-urile. Am construit 16 straturi înălțate (raised beds), cu dimensiunile  H = 0,4 m, L = 3 m și l  = 1,2 m. Deși sunt mai puțin cunoscute la noi, straturile înălțate, un concept aplicat în permacultură, au o serie de avantaje față de gradinăritul clasic și se aplică pe scară largă în alte țări. Am ales lăţimea de 1,2 m pentru accesul uşor pe laturile straturilor. Cadrele straturilor le-am realizat din scândură de lemn cu grosime de 5 cm, vopsite în exterior cu vopsea ecologică. Acestea le-am umplut cu compost produs din resturile vegetale din grădină.

« de 2 »

2016

După ce am realizat prima grădină în care ne-am cultivat propriile legume ecologice, pentru familie, de la un an la altul am prins gustul pentru această pasiune, dorinţa de a testa varietăţi noi de plante, de a descoperi tot mai mult din tainele minunate ale naturii au fost provocările care ne-au condus în drumul spre realizarea grădinii de la ţară. Aici, în 2016, am făcut primele straturi, în care am experimentat pentru prima dată plante cum ar fi topinambur, amarantocacartofi dulci, quinoa, anghinare, sparanghel etc.


2017

După o vizită în Franța am fost inspiraţi de Perrine şi Charles Herve-Gruyer, fondatorii uneia dintre cele mai renumite ferme ecologice și de permacultură, Bec Hellouin din Normandia, care în 2003 din avocat şi navigator au lăsat viaţa agitată din oraş pentru a se bucura de soare, ploaie şi cultivarea hranei fără chimicale în armonie cu natura. Astfel, ne-am hotârât să transformăm pasiunea noastră într-o mică afacere de familie și am pornit pe drumul spre această nouă aventură. În 2017 am pus bazele microfermei ecologice Gardenbio pe o suprafaţă de 4000 mp.

Am început prin împărţirea lotului de teren de 40 de ari în asolamente (pentru aplicarea rotaţiei culturii), construcţia primului solar, de la Sere Transilvania, cu dimensiunile 8 m x 40 m şi pregătirea solului pentru cultivare ecologică. Terenul pe care am început încă din 2016 să grădinărim l-am îmbunătăţit deja cu compost şi mulciri repetate. Ne-am propus însă să realizăm compost pentru toată suprafața din tocătură de crengi, resturi vegetale din grădină și gunoi de bovine.

De asemenea, pe unele straturi am semănat îngrășăminte verzi (trifoi, lucernă, faceliamuștar) care fixează pe cale biologică azotul în sol, fiind culturi premergătoare legumelor ce urmează să le cultivăm în sezonul următor. Am creat habitate pentru atragerea unei biodiversități cât mai mari, a polenizatorilor, insectelor, păsărilor, iar cele 4 familii de albine care ne însuflețesc grădina vor asigura pe lângă produsele apicole (miere, polen etc) și producții sporite, mai sănătoase, prin realizarea polenizării.

În 2017 am început primele livrări de legume la domiciliu în Baia Mare.


2018

În 2018 am aplicat principiile de cultivare biointensivă, experienţa acumulată şi cunoştinţele dobândite la cursurile The Market Gardener’s Masterclass – Canada, ne-au ajutat să utilizăm tehnici noi de grădinărit, să implementăm un sistem agricol ecologic care se concentrează pe obținerea de randamente maxime pe o suprafață minimă de teren, în același timp crescând biodiversitatea și susținând fertilitatea solului.

De asemenea, pentru a dispune de sursa cea mai importantă pentru cultivare, apa, indispensabilă în zilele secetoase și caniculare de vară, am forat un puț la adâncimea de 75 m care ne alimentează un mic iaz, din care irigăm culturile. O barieră de protecție constituită dintr-un strat intermediar de marnă de aproximativ 50 m,  între pânza freatică de suprafață și un strat acvifer de la 60 m, ne asigură o apă superioară calitativ comparativ cu cea captată de la adâncimi mici.


2019

Deşi a fost un an greu, cu multe provocări, mai ales furtuna violentă de la începutul verii care ne-a distrus aproape în totalitate culturile din câmp şi am întrerupt livrările pe parcursul lunii iunie, până la urmă am fost foarte mulţumiţi şi chiar impresionaţi de abundenţa şi diversitatea de legume obţinute de pe suprafaţa de 4000 mp cultivată în sistem biointensiv. Am reușit să livrăm 800 coşuri cu legume pe bază de abonament şi aproape 1000 de coşuri cu legume comandate din magazinul nostru online www.fermagardenbio.ro.
La sfârşitul lunii noiembrie am finalizat încă 600 mp de spaţiu protejat cu două solarii multitunel de la Sere Translivania, care se vor alătura celorlalte două solarii existente de 560 mp. Acestea ne vor proteja culturile de vremea capricioasă din ultima perioadă şi ne vor ajuta să extindem sezonul cu câteva luni. 

În acest an am arendat în jurul fermei noastre 1,5 ha, unde cultivăm mai ales plante de nutreț, lucernă, trifoi, facelia pentru realizarea compostului, dar și ca sursă de hrană pentru insecte, polenizatori.


2020

Obținem de la Ecoinspect certificarea ecologică, după 2 ani de conversie.

RO-ECO-008

Pe parcursul anului acumulăm noi cunoștințe și experiențe. Urmăm cursurile lui Conor Crickmore de la Neversink Farm și ale lui Charles Dowding.

Din toamnă începem să lucrăm la platforma de e-learning, pe care vom lansa în 2021 primele cursuri on-line de grădinărit.


2021

În aprilie 2021 lansăm platforma de e-learning https://gardenbiocursuri.ro, cu primul curs online „Microferma biointensivă” .

De asemenea, în 2021, de pe o suprafaţă cultivată de 0,4 ha (4000 mp), am livrat de la ferma Gardenbio aproximativ 1200 coşuri cu legume pe bază de abonament (CSA – agricultură susținută de comunitate) şi peste 1500 de coşuri cu legume comandate din magazinul www.fermagardenbio.ro. În plus, ne-am asigurat și hrana noastră sănătoasă, de natură vegană.

 


2022

La începutul acestui an finalizăm cel de-al 2-lea curs online, pe platforma de cursuri https://gardenbiocursuri.ro, „Grădinărit biointensiv în straturi înălțate, fără săpat”.

Cursul se adresează celor ce dispun de o suprafață mică de teren și doresc să-și cultive legumele pentru familie, ca un hobby.

Acest curs vă învață cum să grădinăriți în armonie cu natura, în sistem biointensiv, cu randamente maxime pe o suprafață redusă de teren, chiar și pe un sol neprietenos.

Cultivând legume proaspete și sănătoase, fără chimicale, cu eforturi minime, fără săpat, pe lângă activitatea de grădinărit, ce ne deconectează de la stresul cotidian și ne menține sănătoși, obținem economii importante în bugetul familiei.