6 martie 2018

Prima grădină

În 2014 am realizat prima grădină cu legume ecologice pentru familie. Cunoștințele noastre în tainele grădinăritului erau înainte aproape zero, însă dorinţa de a consuma o hrană sănătoasă fără chimicale ne-a determinat să învăţăm de la un an la altul şi să acumulăm cunoştinţe, experienţe . Efortul a meritat din plin, pe o suprafaţa de aproximativ 100 mp am produs legume suficiente pentru noi şi am redescoperit gustul adevărat al legumelor  de altădată.

Ţinând cont că terenul nu ne-a  oferit cel mai bun sol pentru realizarea unei grădini, iar spaţiul nu era tocmai suficient pentru ce doream să ne cultivăm, cea mai bună variantă pe care am găsit-o au fost raised bed-urile. În grădină avem 24 de straturi înălțate (raised beds), cu dimensiunile  H = 0,4 m, L = 3 m și l  = 1,2 m, dintre care 8 sunt în seră, iar 16 afară. Deși sunt mai puțin cunoscute la noi, straturile înălțate, un concept aplicat în permacultură, au o serie de avantaje față de gradinăritul clasic și se aplică pe scară largă în alte țări. Am ales lăţimea de 1,2 m pentru accesul uşor pe laturile straturilor. Cadrele straturilor le-am realizat din scândură de lemn cu grosime de 5 cm, vopsite în exterior cu vopsea ecologică. Acestea le-am umplut cu compost produs din resturile vegetale din grădină.

Am creat habitate pentru atragerea unei biodiversități cât mai mari, a polenizatorilor, insectelor şi a păsărilor. Un mic iaz este habitatul perfect pentru amfibieni,  mai ales broaşte, care ţin sub control melcii şi limacşii din grădină. Albinele, păsările, insectele au asigurată apa pe timpul zilelor  caniculare. Cele 4 familii de albine ne polenizează grădina şi ne oferă preţioasa miere şi polen.

Nu am folosit niciodată substanțe chimice (pesticide, insecticide, ierbicide), doar extracte vegetale pe care le preparăm din urzică, tătăneasă, coada calului etc.

Am cultivat roșii, ardei, vinete, cartofi, cartofi dulci, sfeclă roșie, morcovi, ţelină, varză, brocoli, conopidă, kale, ceapă, usturoi, salată, pepeni, dovleci, ghimbir, turmeric, alune de pământ etc.

Prima grădină o puteţi vedea în imaginile de mai jos.

« de 2 »