Sari la conținut

Soiuri de roșii cultivate în 2017

  • de

 

În acest sezon am cultivat peste 30 de soiuri de roșii heirloom (tradiționale, moștenite din generație în generație), din semințe pe care le-am cumpărat de la www.rareseeds.com, www.organiccatalogue.com, www.fermedesaintemarthe.com, dar și soiuri autohtone vechi de zeci de ani. De la un an la altul ne multiplicăm semințele (folosim cuști de izolare pentru evitarea hibridizării), achiziționăm doar soiuri noi pentru a le testa în grădină, deoarece semințele cumpărate sunt foarte scumpe, un plic cu 15 semințe heirloom poate ajunge la 5 $, uneori și costuri suplimentare pt. certificatul fitosanitar.

Aș împărți soiurile de tomate în 4 categorii, după culoare mai ales, deoarece în cele mai multe cazuri, aceasta face diferența în conținutul de nutrienți.

Tomatele de culoare roșie și roz au un conținut mare de licopen (antioxidant cu un rol deosebit în prevenirea cancerului), vitamina A, C și potasiu. Cele de culoare neagră-violet au cel mai ridicat conținut de antioxidanți (licopen, antocian) și vitamina C, iar gustul este deosebit. În a 3-a categorie intră tomatele de culoare galben-portocaliu, acestea deși au conținut de licopen scăzut, se remarcă prin gustul  dulce-acrișor, prezența betacarotenului și au conținutul comparabil de potasiu și vitamina C cu tomatele de culoare roșie-roz. La tomatele de culoare verde, licopenul este absent, însă au cel mai scăzut conținut de zahăr și sunt singurele dintre tomate care au un procent important de clorofilă (ajută la prevenirea cancerului, protejează împotriva radiațiilor, îmbunatățește circulația sanguină, reduce nivelul colesterolului rău).

Iată câteva din varietățile cultivate:

White Cherry – au dimensiuni mai mici, culoarea galbenă, pielea este foarte subțire și pot spune că sunt cele mai dulci roșii pe care le-am gustat până acum.

Mexican Honey – dimensiuni mai mici, culoarea roșie, foarte dulci și zemoase, soi renumit și cultivat în Mexic.

Sunsrise Bumblee Bee – dimensiuni mai mici, culoare galben-portocaliu, deosebit de gustoase, conținut ridicat de betacaroten.

Barry’s Crazy Cherry – dimensiuni mici, formă ovală, culoare galbenă, soi foarte prolific, cu gust interesant.

Black Vernisaje –  dimensiuni mai mici, este un soi de colecție, cu gust și culoare deosebite. Această varietate a fost descoperită de un colecționar pasionat de semințe din Ucraina, Ruslan Duhov.

Grappoli D’Inverno – un soi de dimensiuni mici, productiv, foarte renumit în Italia, este cultivat mai ales pentru a fi uscat și consumat peste iarnă.

Black Giant – dimensiuni mari, culoare roșu cu nuanțe spre negru, foarte gustos (dulce-acrișor), conținut ridicat de licopen.

Black Beauty – un soi de colecție, de dimensiuni mari, culoare neagră, pulpă roșu închis, conținut foarte mare de licopen și antociani (conținutul de antociani este echivalent cu cel din mure și coacăze). La cea mai renumită expoziție din lume de semințe heirloom (moștenite din generație în generație), ce are loc în SUA, National Heirloom Exposition , în 2015 a fost declarat soiul cel mai gustos și sănătos !

Japanese Black Trifele – soi cu dimensiuni medii, formă de pară, culoare roșu cu tentă spre negru, foarte zemos și aromat. Deși are o denumire ce ne trimite spre alte origini, soiul provine de la un colecționar de semințe heirloom din Rusia !

Purple Bumble Bee – un soi de colecție, cu dimensiuni mici, nuanțe deosebite de roșu-negru, foarte gustos, conținut ridicat în licopen.

Gold Medal – dimensiuni mari, una dintre cele mai frumoase tomate, culoare galben-roz, deosebit de gustoasă. Un soi foarte vechi, descoperit de colecționarul de semințe Ben Quisenberry, care scria în catalogul său din 1976 că este una dintre cele mai dulci roșii gustate vreodată !

Inimă de Bou – foarte prolific, de dimensiuni foarte mari, culoare roz, unul din cel mai renumit și vechi soi românesc.

Indigo Apple – este unul dintre soiurile vedetă, de colecție, care pe baza studiul de nutriție realizat de Baker Creek , în 2013, în California, are cel mai ridicat conținut de licopen dintre toate varietățile de tomate, respectiv 21,17 ppm, comparativ cu 10 ppm cât conțin cele de culoare roșu-roz. Acest soi excelează și la conținutul de vitamina C, cu o valoare de 39,55 mg, față de o medie de 15-20 mg cât au restul varietăților. De asemenea, are un conținut foarte mare de antociani.

Moldova Green – un soi interesant de culoare verde-auriu, dimensiuni medii spre mari, foarte zemos, conținut ridicat de clorofilă. Este un soi vechi cultivat în Republica Moldova, și a fost adus în SUA de Jeremiah Gettle, în catalogul său cu soiuri heirloom, prima dată în 1998.

Roșii roz, soi local, cultivat în lunca Someșului din Maramureș, de peste 50 de ani. Este unul din cele mai rezistente soiuri, se pretează excelent la cultura ecologică, cu un gust deosebit.

Lucid Gem – un soi piesă de colecție, descoperit de Brad Gates, renumit colecționar de soiuri heirloom din SUA, care cultivă în ferma lui peste 1000 de varietăți de tomate ! Când ajunge la maturitate, prima dată se colorează în galben, apoi portocaliu, și în final cu tente spre negru. Este un soi foarte gustos, zemos, bogat în antociani.

Roșiile cultivate de noi nu excelează la nivel de producție și rezistență pe raft (în magazine), nu arată întotdeuna perfect, plantele noastre nu produc ca hibrizii, special creați pentru vânzarea în supermaketuri (își păstrează aspectul comercial mult timp, arată perfect, au același standard la dimensiune etc.), dar sunt incomparabil mai sănătoase și mai gustoase.

Semințe de roșii heirloom (tradiționale, moștenite din generație în generație), netratate, de la Baker Creek

Tomate White CherryTomate Mexican Honey Tomate Sunrise Bumble BeeTomate Barrys Crazy CherryTomate Black Vernisage Tomate Grappoli D'InvernoTomate Black Beauty Tomate Black Beauty Tomate Japanese Black TrifeleTomate Black GiantTomate Purple Bumble Bee Tomate Gold MedalTomate Inimă de Bou Tomate Indigo Apple Tomate Green Moldovan Tomate roz tradiționale din lunca Someșului, cultivate în zonă de peste 50 de ani ! Tomate Lucid GemRecoltă de tomate heirloom, pentru livrare la clienți

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *